Ülkemizde ,özellikle de bölgemizde troid hastalıkları sık görülmektedir.
Bu hastalıklar kendini boyunda ele gelen kitle (GUATR), çarpıntı , kilo kaybı yada kilo verememe,halsizlik yorgunluk , saç dökülmesi, adet düzensizlikleri,ellerde titreme kabızlık,sinirlilik, kuru cilt , hamile kalamama soğuğa yada sıcağa aşırı tahammülsüzlük veya tedaviye dirençli kansızlık ile kendini belli edebilir yada tamamen sinsi seyredebilir.
Troid bezi ,beyine yakın hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu ile kontrol edilir.Bu sayede troid bezinden T3 ve T4 hormonları salgılanarak başta vücut metabolizması ,diğer hormonlar ve vücuttaki sistemlerin düzenli çalışması sağlanır.
Troid bezinden bir şekilde T3 ve T4 hormonun salgılanmasının azalması sonucu Hipotroidi olarak adlandırılan klinik durum oluşur. Bu durumda TSH normal sınırların üzerine çıkar en sık nedenleri ise daha önceden cerrahi olarak troid bezinin tamamı yada bir kısmının çıkartılması, iyot alım eksikliği yada Haşimato hastalığında olduğu gibi hastanın kendi troid dokularına karşı antikor üretmesi ve hasar vermesidir.
Tedavide dışarıdan Troid hormonu verilir(T3,T4) ve gebelikte kullanımı güvenlidir.
Troid bezinin bir şekilde fazla T3 ve T4 hormon üretmesi durumunda ise Hipertroidi olarak adlandırılan klinik tablo ortaya çıkar. Kanda T3 ve T4 hormonu yükselir, genelde tabloda TSH hormonun kontrolünden çıkan ve çok çalışan troid nodüleri nedendir ve bu hastalarda TSH hormonu baskılanır,normal sınırların altına düşer. Bu nodüler iyi huylu olabilecekleri gibi kötü huylu da olabilirler.
Kötü huylu nodüler dışında, gebelikte uygun dozlarda ağızdan güvenli tedavi şekli vardır.
Bu iki Troid hastalık tablosunu taramak için pratik olarak da TSH hormonu kullanılır.
Annenin Troid hormonları bebek için gereklidir , bu hormonlar kolaylıkla plasentadan cenine geçerler ve ilk aylarda ceninin beyin ve diğer organ gelişimlerine katkı sağlarlar.
Bu nedenle tedavi altındaki troid hastası gebelerin uygun aralıkla troid hormon izleminin, anne ve bebek sağlığı açısından önemi büyüktür ve gereklidir.Hatta bu kadınların hemen gebelik öncesi troid hormonlarının normal sınırlara getirilmesinde oldukça büyük fayda vardır.
HİPOTROİDİSİ OLAN GEBELİKLERDE
*Düşük
*Erken doğum
*Bebekte gelişme geriliği
*Bebekte zihinsel gelişim bozuklukları
*Annede hipertansiyon
*Annede doğum sonu artmış kanama
*Annede tedaviye dirençli kansızlık
sık görülür.
*Hipotroidisi olan kadınlar kolay gebede kalamazlar, tüp bebek tedavisine bile iyi cevap vermezler.
HİPERTROİDİSİ OLAN GEBELERDE
*Preekkamsi,gebelik zehirlenmesi ve hipertansiyon
*Düşük
*Gelişme geriliği
*Bebeğin anne karnında ölmesi
*Tedavi gören ancak kontrolsüz ve yetersiz takipli hipertroidili gebelerin bebeklerinde hipotroidi
riski sık görülmektedir.
Bu nedenle gebelik planlayan kadınlarımızın, gebelik öncesi muayene ve değerlendirmesinde troid bezinin sağlığının farkındalığında olmasının büyük önemi vardır.
Daha önceden Troid hastalığı olup tedavi altındaki kadınlarımızın troid hormon değerleri daha gebelik öncesinde regüle edilmeli, kendi ve bebeğinin sağlığı için gebelik süresince hekiminin uygun gördüğü aralıklarda izlenmelidir.